
Τι είναι επιχειρηματικότητα ;
Πώς αλλάζει η επιχειρηματικότητα με το πέρασμα των δεκαετιών ;
Πώς αλλάζει η επιχειρηματικότητα σε συνάρτηση με τις νέες τεχνολογίες;
Αν ρωτήσετε τους περισσότερους ανθρώπους να σας πουν για την επιχειρηματικότητα, μπορεί να χρησιμοποιήσουν λέξεις όπως “μικρές επιχειρήσεις” ή “καινοτομία”. Κάποιοι μπορεί να περιγράψουν την εικόνα ενός ιδρυτή μιας εταιρίας της Silicon Valley που παίρνει ρίσκα και υπερβαίνει προκλήσεις.
Για άλλους, ο επιχειρηματίας είναι ένας επαναστάτης με ελεύθερο πνεύμα που ακολουθεί τον δικό του δρόμο στον κόσμο των επιχειρήσεων.
Όλες αυτές οι απαντήσεις δίνουν μια κάποια εικόνα της επιχειρηματικότητας.
Οι όροι επιχειρηματικότητα και επιχείρηση έχουν την έννοια ότι κάνω κάτι καινούργιο, καινοτομώ, δημιουργώ.
Καινοτομία και επιχειρηματικότητα
Τα ουσιαστικά συστατικά στοιχεία της επιχειρηματικότητας είναι η καινοτομία, η δημιουργία πλούτου, μέσω νέων συνδυασμών συντελεστών παραγωγής, η ηγεσία, η ανταγωνιστικότητα, το ρίσκο και η εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Άρα, στόχος της επιχειρηματικότητας είναι η δημιουργία πλούτου, ή αλλιώς προστιθέμενης αξίας, δηλ. η επιστροφή αξίας μεγαλύτερης από αυτήν που ο επιχειρηματίας επένδυσε για τη δημιουργία του προϊόντος ή της υπηρεσίας που πουλάει.
Η αξία αυτή που επιστρέφεται, δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και αξία για το άτομο, για μία κοινότητα ή για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο και συνεισφέρει, επίσης, στην κοινωνική ευημερία και την πρόοδο.
Συμπερασματικά, η έννοια της επιχειρηματικότητας στο σύγχρονο κόσμο έχει σχέση με την ανάληψη και ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων, από
ανθρώπους που τολμούν και είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν για την προσωπική τους επιτυχία,μέσα από τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης.
Η επιχείρηση που αποφασίζει να εφαρμόσει μια εξαγωγική δραστηριότητα έπειτα από επιχειρηματικό σχεδιασμό χαρακτηρίζεται ως καινοτόμος.
Τα χαρακτηριστικά
του καινοτόμου επιχειρηματία σχετίζονται με:
- Τη συνεχή δημιουργικότητά του για νέα και βελτιωμένα προϊόντα
- Την θέληση του για τη χρήση νέων μεθόδων παραγωγής και οργάνωσης αντιλαμβανόμενος ότι εάν προσπαθείς να είσαι μπροστά από την εποχή σου, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.
- Μία διεθνή κουλτούρα η οποία έχει διαμορφωθεί τόσο από ταξίδια
και την επαφή του με διεθνείς πολιτισμούς όσο και με τη μόρφωσή του η οποία χαρακτηρίζεται από πολυσχιδή και βαθιά γνώση εκτός των άλλων και νέων τεχνολογιών.
- Την κοινωνικότητα και την εξωστρέφεια, διότι ο επιχειρηματίας με αυτά τα
χαρακτηριστικά μπορεί να μεταφέρει στην επιχείρηση εμπειρίες από ανταγωνιστές η ιδέες επηρεασμένες από επιτυχημένα παραδείγματα ανταγωνιστών.
- Την ανταγωνιστική στάση, από την παρακίνησή του από τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών.
- Την τόλμη και τη μεγάλη ανοχή στην επιχειρηματικότητα και στον επιχειρηματικό κίνδυνο.
- Την ικανότητα του να αναλύει με επιχειρηματικό πνεύμα επιχειρηματικές ιδέες που παρουσιάζονται.
Καινοτομία είναι όταν εντοπίζεται μία ανάγκη και ένα προϊόν ή μία υπηρεσία δημιουργείται για να ικανοποιηθεί η ανάγκη αυτή.
Η ανταγωνιστικότητα μεταξύ επιχειρήσεων συμβάλλει στην ικανότητα μιας επιχείρησης να εξελιχθεί, να αναπτυχθεί και να επιβιώσει μεταξύ των άλλων επιχειρήσεων, σε οποιοδήποτε κλάδο και αγορά δραστηριοποιείται.
Ο κύριος στόχος του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων είναι η απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι του ανταγωνισμού με σκοπό να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Επομένως, είναι σωστό να εξετάζουμε την ανταγωνιστική θέση μιας επιχείρησης σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου.
Μια επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έχοντας πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία, τεχνογνωσία και πόρους οι οποίοι δεν είναι προσιτοί σε δυνητικούς ανταγωνιστές, ειδάλλως οι ανταγωνιστές της έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να την αντιγράψουν.
Μία επιχείρηση μπορεί επίσης να έχει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των δυνητικών ανταγωνιστών της, όταν προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά, θα πρέπει να υποστούν ένα υψηλό κόστος αρχικής επένδυσης.
Η δυναμική στρατηγική τοποθέτηση μιας επιχείρησης συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξή της.
Η στρατηγική ηγεσία κόστους και η στρατηγική διαφοροποίησης (μοναδικό προϊόν), είναι δύο ανταγωνιστικές στρατηγικές που ακολουθεί μία επιχείρηση προκειμένου να επεκτείνει τις υφιστάμενες δραστηριότητες της.
Οι επιχειρήσεις που ακολουθούν την στρατηγική ηγεσίας κόστους, μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους λόγω οικονομιών κλίμακας, το κόστος των εισροών και η τεχνολογία στην διαδικασία παραγωγής.
Δηλαδή εκμεταλλεύονται τις οικονομίες κλίμακας καθώς όσο αυξάνεται η ποσότητα παραγωγής, τόσο το σταθερό κόστος παραγωγής της επιχείρησης επιμερίζεται σε περισσότερες μονάδες αγαθών μειώνοντας το τελικό κόστος.
Μία επιχείρηση επιχειρεί απόλυτο πλεονέκτημα κόστους με την επίτευξη μείωσης κόστους του αγαθού/υπηρεσίας με αποτέλεσμα να δημιουργεί εμπόδια εισόδου για τους νέους ανταγωνιστές. Ο σκοπός της επιχείρησης είναι να κατέβει σε χαμηλότερη καμπύλη μέσου κόστους και να μείνουν πίσω οι ανταγωνιστές.
Με βάση τον Porter(1998) η επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μπορεί να επιτευχθεί μέσω στρατηγικής ως προς την ποιότητα ή του κόστους ενός αγαθού μίας επιχείρησης.
Επιχείρηση
Η ίδρυση μίας νέας επιχείρησης αποτελεί τον κυριότερο τρόπο εφαρμογής της επιχειρηματικής ιδέας.
Η διαδικασία της ίδρυσης μίας νέας επιχείρησης αποτελείται από πέντε βασικά βήματα.
1.Επιχειρηματικές ιδέες – Διαμόρφωση
Ως επιχειρηματική ιδέα, μπορούμε να ορίσουμε την κατάσταση κατά την οποία νέα αγαθά, υπηρεσίες, πρώτες ύλες, αγορές και οργανωτικές μέθοδοι συστήνονται μέσω του σχηματισμού νέων μέσων παραγωγής.
Σύμφωνα με τον «πατέρα του Management», Peter Drucker, στο έργο του “Innovation and Entrepreneurship” (1985), διακρίνει στις επιχειρηματικές ιδέες επτά πιθανές πηγές. Οι πηγές αυτές είναι:
- Το απροσδόκητο
Η έννοια του απροσδόκητου περιλαμβάνει την απροσδόκητη αποτυχία και επιτυχία αλλά και το τυχαίο γεγονός.
Ειδικότερα, η απροσδόκητη επιτυχία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διοίκηση της επιχείρησης, καθώς είναι πολύ μικρό το ποσοστό των υψηλόβαθμων στελεχών που δίνουν προσοχή σε αυτή.
- Απουσία ρεαλισμού
Συχνά, παρατηρείται η αδυναμία να διακρίνουμε σωστά αυτό που πραγματικά συμβαίνει, από αυτό που θα επιθυμούσαμε ή θα έπρεπε πραγματικά να συμβεί.
Η αδυναμία αυτή είναι συχνό φαινόμενο για τις επιχειρήσει και πολλές φορές τις αποπροσανατολίζει από τους στόχους τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αφορά τις επιχειρήσεις, είναι ότι αδυνατούν να εντοπίσουν την αξία που προσδίδει το προϊόν στον καταναλωτή, καθώς θεωρούν πως είναι ίδια με την αξία που προσδίδει στην επιχείρηση.
- Μεταβολές στη διαδικασία παραγωγής
Η συγκεκριμένη πηγή επιχειρηματικής ιδέας προέρχεται από κάτι που ήδη υπάρχει και χρειάζεται αλλαγή, εξ αιτίας ποικίλων αλλαγών που ήδη έχουν συντελεστεί.
Ο τρόπος παραγωγής και η προώθηση του προϊόντος είναι κάποιες από τις αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν.
- Μεταβολές στη δομή της αγοράς
Ο συνηθέστερος και πιο δημοφιλής τρόπος κατά τον οποίο μία επιχείρηση μπορεί να βρεθεί σε δεινή και μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της, είναι όταν η δομή της αγοράς και του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση μπορεί να αλλάξουν, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από την επιχείρηση.
Οι αλλαγές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και σε νέες αγορές στόχους, καθώς και σε νέες παραγωγικές διαδικασίες.
Το πλεονέκτημα ανήκει σε εκείνους που μπορούν να προσαρμοστούν ταχύτερα και ευκολότερα στις αλλαγές και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι καινοτόμοι επιχειρηματίες που προσανατολίζονται σε μοντέρνες πρακτικές μάρκετινγκ (blueocean strategy), παρά στις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις που έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους βρίσκεται και σε υψηλά επίπεδα (red ocean strategy)
Διαβάστε περισσότερα για την στρατηγική Blue Ocean:
https://seotech.gr/συμβουλοσ-επιχειρησεων
- Δημογραφικές αλλαγές
Ως δημογραφικές αλλαγές ορίζονται οι αλλαγές που συντελούν τόσο στο μέγεθος όσο και στη σύνθεση του πληθυσμού (ηλικία, εθνικότητα, φύλο κλπ).
Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται αλλαγές στο εισόδημα, την εκπαίδευση αλλά και τον τόπο κατοικίας (αγροτικές ή αστικές περιοχές).
- Μεταβολές στις κοινωνικές αντιλήψεις
Νέες ιδέες στις επιχειρήσεις και ευκαιρίες για μεγαλύτερη κερδοφορία, μπορούν να οδηγήσουν οι αλλαγές στις κοινωνικές αντιλήψεις.
Πιο συγκεκριμένα, η διάρκειά τους και η τάσης τους, αν είναι παροδικές ή μόνιμες, είναι εκείνες που θα καθορίσουν το μέγεθος της εκμετάλλευσης και φυσικά της επιτυχίας των νέων ευκαιριών από τις επιχειρήσεις.
Δεν έχει τόσο σημασία ο λόγος που προκάλεσε τις μεταβολές αυτές, όσο οι μεταβολές αυτές καθαυτές.
- Νέα επιστημονική γνώση
Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά στη δημιουργία νέας επιστημονικής γνώσης, η οποία με το πέρασμα των χρόνων γίνεται όλο και πιο αλματώδης, στηριζόμενη πάντα και στη συνεχόμενη εξέλιξη της τεχνολογίας.
Οι καινοτομίες βέβαια που στηρίζονται στη γνώση, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ανάπτυξης τεχνολογικής ή επιστημονικής γνώσης.
Πολλές φορές, συντελείται ανάπτυξη σε διάφορους τομείς, προκειμένου να έχουν εφαρμογή στην αγορά.
-
Αναγνώριση της επιχειρηματικής ευκαιρίας κέρδους
Το δεύτερο σημαντικό βήμα που αποτελεί κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ειδικότερα στην ίδρυση μιας νέας επιχείρησης, είναι η αναγνώριση της ευκαιρίας κέρδους.
Η εκμετάλλευση της ευκαιρίας (η οποία προκύπτει από τη μετατροπή της επιχειρηματικής ιδέας, που αναλύσαμε παραπάνω, σε ευκαιρία) προϋποθέτει μία σειρά από παραμέτρους που πρέπει αρχικά να είναι ευνοϊκές, όπως το οικονομικό περιβάλλον ως προς την επιχειρηματικότητα ή την ενθαρρυντική κουλτούρα και ως προς την ανάληψη ρίσκου.
Κατά κύριο λόγο οι ευκαιρίες προέρχονται από αλλαγές τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτιστικό και τον τεχνολογικό τομέα.
Επιπλέον, οι δημογραφικές αλλαγές σε μία κοινωνία μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες κέρδους.
-
Σχεδιασμός και εφαρμογή επιχειρηματικού σχεδίου
Η οργάνωση της επιχείρησης πριν από την έναρξη της λειτουργίας της είναι ένα βασικό συστατικό επιτυχίας.
Το επιχειρηματικό σχέδιο, στο οποίο και θα γίνει λεπτομερή αναφορά παρακάτω, δεν αποτελεί απλώς ένα έγγραφο που περιέχει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στρατηγικές και πόρους που είναι απαραίτητοι για την εκκίνηση και λειτουργία μίας επιχείρησης.
Τι είναι το επιχειρηματικό σχέδιο;
Το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), αποτελεί το λεπτομερή σχεδιασμό μιας επιχειρηματικής ιδέας και είναι μια απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να προηγείται της υλοποίησής της και της έναρξης των δραστηριοτήτων μίας νέας επιχείρησης.
Είναι κομβικό σημείο για την ίδρυση και τη βιωσιμότητα της εταιρείας.
Περιγράφει με σαφήνεια και ακρίβεια τη διοικητική ομάδα, τη στρατηγική της επιχείρησης, τα απαιτούμενα κεφάλαια για την υλοποίηση της επένδυσης, καθώς επίσης την αγορά και τον ανταγωνισμό.
Το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να αντανακλά τις ιδέες και τις επιδιώξεις της επιχείρησης με τον πιο σαφή τρόπο, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να σχηματίσουν άποψη για την επενδυτική ευκαιρία που περιγράφεται αλλά και για την ικανότητα της διοίκησης να την εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά.
Ανάλυση Marketing
Η ανάλυση του Marketing περιλαμβάνει την ανάλυση της αγοράς που δραστηριοποιείται η επιχείρηση.
Το επόμενο βήμα λοιπόν που θα πρέπει να ακολουθήσει η επιχείρηση προκειμένου να καταρτίσει το επιχειρηματικό της σχέδιο, είναι το μίγμα Marketing και το οποίο περιλαμβάνει απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:
Τι στρατηγική θα ακολουθήσει το προϊόν;
Πώς θα τιμολογηθεί το προϊόν;
Με ποιόν τρόπο θα προωθηθεί το προϊόν στην αγορά;
Πού θα τοποθετήσει την επιχείρηση και τα υποκαταστήματά της;
-
Είσοδος στην αγορά
Σε αυτό το στάδιο, όλα αυτά που τόσο καιρό η επιχείρηση σχεδίαζε, τα υλοποιεί, σε πολύ αργούς βέβαια ρυθμούς.
Η προετοιμασία και η οργάνωση της επιχείρησης έχει πλέον τελειώσει και τώρα ακολουθεί η στιγμή όπου τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί.
Ο επιχειρηματίας πλέον έχει πιο διαχειριστικά καθήκοντα, ενώ βρίσκεται σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις απειλές που παρουσιάζονται και με άμεσο τρόπο, τα επιλύει εφαρμόζοντας τα όσα έχει σχεδιάσει.
Εφαρμόζει τις στρατηγικές Marketing, τιμολόγησης και προώθησης των προϊόντων ή υπηρεσιών που προσφέρει, αναπτύσσει την αγορά με νέα προϊόντα ή υπηρεσίες ενώ αναπτύσσει και την παραγωγή.
-
Ανάπτυξη επιχείρησης
Το τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό βήμα σε σχέση με τα υπόλοιπα που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, είναι η διαδικασία ανάπτυξης.
Ο επιχειρηματίας έχει κατανοήσει πλέον το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται, έχει ισχυροποιήσει τις σχέσεις του με τους προμηθευτές και με τους πελάτες, ενώ έχει ήδη αρχίσει η πρώτη περίοδος κερδοφορίας.
Το βασικότερο σε αυτό το σημείο όμως είναι η αξιοπιστία της επιχείρησης.
Η στάση της απέναντι στους πελάτες, τους προμηθευτές, τους δανειστές, είναι κάποιες από τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να επιβιώσει αρχικά και στη συνέχεια να αναπτυχθεί.
Όμως, αρκετές επιχειρήσεις δεν επιτυγχάνουν να φτάσουν καν στη συγκεκριμένη φάση της ανάπτυξης και αναγκάζονται να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας τους, κυρίως λόγω κακής προετοιμασίας και διοίκησης.
Τέλος, οι επιχειρήσεις έχουν στήσει με επιτυχία το δικό τους δίκτυο που θα τους βοηθήσει να αναπτυχθούν και να επεκταθούν σε νέες αγορές με τα ήδη υπάρχοντα ή νέα προϊόντα/υπηρεσίες.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιχείρησης σε αυτό το στάδιο, είναι ότι λειτουργεί σε πιο «επαγγελματικά» πρότυπα και περισσότερο σα μία μικρή πολυεθνική τόσο στη διοίκηση όσο και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων.
Για τον λόγο αυτό σε ένα τόσο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον η οποιαδήποτε επιχείρηση πρέπει να πάρει το παράδειγμα των μεγάλων επιχειρήσεων και να έχει ειδικούς σε κάθε τομέα της επιχείρησης.
Επειδή για μία μικρή επιχείρηση στην αρχή είναι σίγουρα αδύνατον να ανταπεξέλθει σε μισθούς στελεχών, διαλέγει το παράδειγμα ενός συμβούλου επιχειρήσεων.
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Ο ρόλος ενός Συμβούλου Επιχειρήσεων είναι ο:
- Προσδιορισμός επιχειρησιακών αναγκών και εντοπισμός αδυναμιών.
- Αξιολόγηση και ανάλυση επιχειρηματικών πρακτικών και διαδικασιών.
- Συγκέντρωση και παρουσίαση ερευνητικών ευρημάτων και προτάσεων.
- Ανάπτυξη σχεδίων για την προώθηση αλλαγών και βελτιώσεων.
- Οργάνωση και διαχείριση επιχειρηματικών έργων.
- Παροχή καθοδήγησης όταν προκύπτουν προβλήματα, προκλήσεις ή προβληματικές καταστάσεις.
- Παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των έργων.
Ακριβώς όπως έχουμε τον εξωτερικό λογιστή, μπορούμε να βρούμε ένα στέλεχος της αγοράς για συνεργασία σε τομείς όπως :
Εξαγωγές -Marketing – Digital Marketing – Πωλήσεις – Ανάπτυξη Προϊόντων για :
- Στρατηγική εξαγωγών και εξαγωγικό marketing
- Έρευνα αγοράς και έρευνα μάρκετινγκ προϊόντος
- Τρόποι προώθησης εξαγωγών
- Διασύνδεση με δίκτυα διανομής
- Υποστήριξη πωλήσεων στο εξωτερικό
- Εξαγωγικές διαδικασίες και αντιμετώπιση κινδύνων
- Στρατηγικός σχεδιασμός του πλάνου ανάπτυξης των εξαγωγών της εταιρίας σας.
- Σχεδιασμός της πολιτικής των πωλήσεων, μάρκετινγκ και της οργανωτικής ανάπτυξης στις ξένες αγορές.
- Επιλογή των αγορών στόχων, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από εξειδικευμένη έρευνα αγοράς και μελέτη.
Διαβάστε περισσότερα για τον ρόλο ενός συμβούλου : seotech.gr/σύμβουλοι-επιχειρήσεων
Βιβλιογραφία:
Drucker P., “Innovation and Entrepreneurship”, Harper and Row, New York, 1985
Drucker P., «The Discipline of Innovation», Harvard Business Review on the Innovative Enterprise, H. B. S. Press, Boston Massachusetts, 2003
Μάλλιαρης Γ. Πέτρος, «Εισαγωγή στο Marketing», Γ’ Έκδοση, Αθ. Σταμούλης, Αθήνα, 2001
Ο Γιάννης Μπλέτσης είναι τελειόφοιτος Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ.
Πιστεύει ότι η δια βίου μάθηση είναι η απάντηση στίς σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και στην ανάγκη του ανθρώπου για μια πιό ουσιαστική και ευτυχισμένη ζωή.
Παρακολουθεί τίς τεχνολογικές επαναστάσεις και πως έχουν βοηθήσει στην ανθρώπινη ανάπτυξη, μέσω μίας σειράς καινοτομιών.
Από νέες ποικιλίες καλλιεργειών,εμβόλια και βελτιωμένα φάρμακα, μέχρι την ασύρματη επικοινωνία.


Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα και ενημερώσεις-προσφορές μας
Σχετικά Άρθρα
Hotel Digital Marketing in 2022
Hotel Digital Marketing το 2020 και 2021. Προτάσεις για να ξεπεραστεί η κρίση και να βγούμε πιο ανταγωνιστικοί. Μάρκετινγκ Ξενοδοχείου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Η διαφήμιση στο Ίντερνετ είναι από τίς πιο αποδοτικές διαφημίσεις. Η διαφήμιση Google είναι άμεση, αφού ο δυνητικός πελάτης ζητάει τα προιόντα εκείνη τη στιγμή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Διαφημίσεις Google. Οι διαφημισεις Google χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία περισσότερης επισκεψιμότητας, στόχευσης και προσέλκυσης δυνητικών πελατών.
Access Premium Content
Premium Digital Marketing Μελέτες και παραδείγματα από Μαθήματα Masters Διεθνών Πανεπιστημίων.
Join Our Newsletter
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Follow Us
Ευχαριστούμε που μας ακολουθείτε στα Social Media